Tips på övningar för dig som vill förbättra din självkänsla.

Övning 1

"Dra åt den lösa skruven"

Etikettering

Har du en fast och färdig etikett på dig själv?: "Jag är inte tillräckligt bra" - ifrågasätt den. Varför ska du fortsätta att tänka så om dig? Vad får det för konsekvenser? Hur vill du tänka och se på dig själv? Skriv ner din nya etikett om dig själv på en lapp som du bär med dig överallt och tar fram när du ansätts av tvivel och negativa tankar.

Katastroftänkande

Om du förutspår en mängd olika katastrofer om din framtid - fråga dig själv vad du grundar dina tankar på. Är det gamla minnen från förr, eller andras åsikter om dig och dina möjligheter? Vad är det värsta som skulle kunna hända? Finns det några framtida perspektiv som du utesluter just nu? Vilka?

Minimering

Innebär att du förminskar dig själv och därmed riskerar att maximera andra. Du diskvalificerar dig själv samtidigt som du kanske imponeras av andra. Byt tankespår bums! Oavsett vad andra gör eller har gjort, ska du fortsätta att mäta dina framsteg utifrån dig själv som standard.

Känslomässigt resonerande

Du tror att något är sant bara för att du känner så just då. Men du vet ju att känslor kan "ljuga" då starka negativa minnen eller händelser gör sig påminda? För att inte tillåta att känslorna blir så starka ska du öva dig i att byta "spår", bli mer logisk istället. Logiskt tänkande innebär att ifrågasätter det du känner, så fort du får reaktioner som känns obehagliga, outhärdliga och "sanna". Starka känslor klingar av då du lugnat ner dig en stund.

Tankeläsning

Du tror att du vet vad andra tänker om dig eller tycker om dig. Inte ens en trollkonstnärer kan läsa andras tankar. Fråga dig vad du grundar din tankeläsningsförmåga på! Vad du gör för att tro att du behärskar tankeläsning? Hur kan du veta vad andra tänker om dig?

Personalisering

Innebär att du tillskriver dig själv en massa fel, suger åt dig som en svamp av det du ser och hör. Fundera på vad du kan göra för att slippa den stämpel du satt på dig själv. Vad kan du fokusera på istället? Hur vill du tänka om dig själv? Andra? Vilken bild kan du ta till för att motverka den gamla personaliserade bild du gått igång på?

Övning 2

Var en annan människa en stund om dagen

Du får använda dig av fantasin och föreställa dig intensivt hur en annan människa tänker, känner, reagerar på sig själv.Välj vilken person du vill vara , vem som helst, bara den i ditt tycke har aningen bättre attityd än du, bättre drive, bättre sätt att bete sig på än vad du upplever att du har. Försök föreställa dig hur den personen tänker då den utför sina uppgifter. Hur känner den sig inombords? Vad riktar denna person sina tankar mot? Välj en kompis eller någon annan person som du har som förebild.

Övning 3

Flashkort

Skriv ner de råd du vill öva dig i, och de tankar du vill bära med dig, på små kort. Ha dem alltid med dig och ta upp och läs dem minst tio gånger dagligen. Det kan vara klokt att arbeta med ett kort i taget. Korten ska hjälpa dig att fokusera bort från de starka känslorna och de negativa tankarna, att de fjärmar dig från tankefelen och att de lugnar ner dig. Några exempel:

 • Jag bibehåller mitt lugn och överreagerar inte.
 • Jag sitter still i båten och rider ut dessa starka känslor.
 • Jag vet att det jag känner just nu kommer att gå över.
 • Jag kan tänka mer logiskt när känslorna har bedarrat.
 • Kan jag se detta ur ett annat perspektiv?
 • Kan jag tänka något annat just nu?
 • Jag noterar, accepterar och korrigerar den känsla som jag har just nu.
 • Jag värderar inte den känsla jag har nu och tillåter mig inte att reagera på den, jag lugnar ner mig.

Övning 4

Bli en vinnare

Öva dig på att bli en vinnare och använd följande inre modell för tankar och känslor.

 • Jag fokuserar på uppgiften, på nuet.
 • Jag har en positiv förväntan: Det här ska bli kul.
 • Jag fokuserar bara på det som gäller mig och som jag kan påverka, inte på konkurrenter, vind, väder, ledare.
 • Jag fokuserar på det som fungerar.
 • Jag fokuserar bort från det som tidigare har inträffat, och aktiverar tankarna i nuet.
 • Jag känner mig glad, lycklig, nyfiken, stark, nöjd.
 • Jag gör aktiva ansträngningar att hitta saker i tankarna som gör mig glad.
 • Jag strävar hela tiden efter att hitta nya tankar som kan stimulera mig och utmana mig.