Tillbaka
 

Friskvård – jogging/löpning

Motion lönar sig

Att börja motionera är som att öppna dörren för en hel kedja av positiva skeenden i din kropp. Effekten blir stor hur gammal du än är och hur otränad du än är. Bl.a. förbättras din rörlighet och balans. Att få kontroll över balansen är bra både för gammal och ung. Hjärtat blir starkare och effektivare när du är tränad. Regelbunden träning kan dessutom sänka ett lätt förhöjt blodtryck, det sistnämnda är inte alltför ovanligt i medelåldern. Kolesterolhalten sjunker. All fysisk aktivitet där pulsen stegras förbättrar din kondition. Detta i sin tur leder till att du orkar mer under en längre tid och kanske kan hålla ett högre tempo. Kroppen blir bättre på att tillgodogöra sig näringsämnen och energi. Dessutom höjs din ämnesomsättning och även dagen efter ett träningspass kan förbränningen vara förhöjd. Har du onödigt stora fettlager kan du räkna med att de sakta men säkert minskar. Den förbättrade ämnesomsättningen leder till att skador läks snabbare eftersom muskler och vävnader för en förbättrad genomströmning av syre. Även ditt immunförsvar förbättras och motståndskraften mot infektioner förbättras. Du blir t ex inte förkyld så lätt. Du somnar lättare om du rör dig på dagarna, exempelvis promenader, simturer, cykling. Motion gör gott för själen. Det har visat sig att den som motionerar 2-3 ggr i veckan upplever färre depressioner, ilska och stress i livet än de som inte är verksamma.

Friskvård är aktiviteter som stimulerar inte bara kroppen utan också hela organismen, således även psyket. Somliga hävdar att en bra friskvård ska stimulera både kropp, själ och ande. Med själ menar man då psykosociala processer som tillförs personen i form av exempelvis kommunikation med andra individer. Med ande avses att aktiviteten får igång processer som berör existentialistiska frågor, exempelvis tankeställare som berör vad man gjort tidigare i livet eller funderingar på framtiden.

För min del kan jag definitivt svara ja på att jogging och löpning förbättrar min fysiska status och mitt välmående samt att aktiviteten förbättrar psyket, som exempelvis högre stresströskel.

Några kanske säger: varför ska man jogga, det finns många bättre motionsformer. Man kan ju promenera istället! Titta på dem som är ute och ränner efter vägarna, de ser ju alldeles plågade ut! Kan det vara skojigt att springa långt? Nä, det måste vara en 40-års kris som personen är inne i! Han är alltid ute och tränar, han sliter bara ut sig.

Ja liknande invändningar har jag fått höra av många personer som sett mig vara ute och träna.

Jag börjar bli van, men nu ska jag göra lite reklam för motionsformen/sporten och samtidigt komma med lite tips till alla som funderar på att börja jogga.

Om du funderar på att börja jogga och välja en ypperlig friskvårdsaktivitet så kan du tänka på följande:

Planera när hur och var du ska börja jogga. Mörka kalla vintern är kanske inte den bästa årstiden att börja motionera, inte utomhus i alla fall. Bättre då att börja på våren, säg någon gång i mars. Det beror naturligtvis på vart i landet man bor. Bor man söder om Dalälven är det alltid lättare. Jag tänker på snö och is, ett förhållande som är bister verklighet i Norrland. Var man än bor någonstans är det kanske bäst att invänta snö- och isfria terrängbanor, gångbanor, grus- och asfaltvägar. Slinter man i steget är det inte så roligt. Sen är det alltid ett stort steg att ta sig ut och jogga när man måste ta på sig så många lager kläder. Jag vill dock poängtera att detta går bra när man blir van och har rätt utrustning.

Utrustningen är viktig! Det är bra om man redan från början väljer rätt kläder och skor. För den skull behöver man naturligtvis inte starta upp med den dyraste proffsutrustningen. Efter att ha känt sig för och joggat ett par gånger med de skor man eventuellt har sen tidigare, är det lämpligt att man besöker en välsorterad sportbutik och kollar upp vad som finns inne. På vårsidan har affärerna mest på lager så därför är det bra att göra ett besök då. En vindoverall som är vindtät av lätt material är ett mycket bra köp och kan användas under alla årstider. Om man startar upp tidigt på vårkanten behöver man i regel också ett fiberunderställ som transporterar ut fukt och svett från huden samtidigt som det värmer kroppen under overallen. När det gäller löparskon så behöver du som sagt inte köpa den dyraste modellen. Det är ändå viktigt att du får en sko som passar just din fot. Därför är det lämpligt att du besöker en sportaffär som låter dig springa på löpband för att testa ut hur du sätter ner ditt löpsteg. På så vis förebygger du eventuella skador och felbelastningar längre fram. Sen tycker jag att man ska vara medveten som kund när man kommer in i butiken. Ofta har de en låda med fyndskor som i och för sig kan ha just vad benämningen säger, just ett fynd. Här ska man emellertid alltid titta in i skon och kolla efter när den tillverkades. Det är inte ovanligt att de skor som säljs på rea på detta vis har minst ett år på nacken. Själv kom jag hem med två år gamla skor en gång. Är det nåt problem med det då? Ja faktiskt, det stötdämpande materialet mister efter en tid sin funktion beroende på att det har torkat in under förvaringen. Den gas och stoppning som finns i skoblad och häl är kanske inte längre av toppkvalitet.

Om du startar upp vintertid, tänk på att införskaffa ett par löpsulor med dubb eller skor med inbyggda dubbar. Ett    hjälpmedel som gör att du får ett bra grepp på snö och is när du springer. Köp gärna ett vätskebälte med 4-6 flaskor som rymmer 1-2 dl vätska per styck. Ett sådant kostar inte mycket och är samtidigt en väldigt bra investering.

Sätt upp ett mål med din löpning. Oavsett om du tänker dig att vara med på löptävlingar och motionslopp eller springa för ditt välmåendes skull så är det viktigt med en målsättning. Då kanske du tänker, måste man verkligen vara så ambitiös? Jag ska ju bara testa lite grand. Mitt svar blir ett klart ja! För mig och många med mig som jag pratat med är det en fördel att ha någonting att sikta mot när man börjar träna eller när man startar upp en ny säsong.

Underlaget. Jag tycker också att det är av vikt att du som funderar på att börja jogga gör en koll med dig själv enligt följande. Gillar jag skog och friluft, eller kvittar det vilken typ av löpning jag helst vill satsa på. Många är av den inställningen att de helst vill springa på motionsspår eller efter skogsvägar. Andra tycker det är perfekt att springa på asfalterade vägar och gångbanor. För min del föredrar jag motionsslingor, skogsstigar, skogsvägar. Det finns poänger med att springa på mjukt underlag! Springer du på motionsslingor med mjukt underlag och faktiskt också på skogsstigar minskar du skaderisken, eftersom ben och fötter får ett varierat nedslag vid varje steg. Detta i motsats till asfaltunderlag som ofta ger ett väldigt ensidigt löpsätt. Dessutom får du ju en massa fräsch luft att inandas när du är ute och joggar.

Till slut, när du börjar jogga eller kommit igång med din träning med sikte mot något mål, kom ihåg att lyssna på din kropp! Trots att motionsformen är mycket välgörande för kropp och själ så ska man inte glömma bort den belastning du utsätter kroppen för på varje löpsteg du tar. Med den fartkraft du utvecklar belastar du fötter, hälar, vader, knän med hundratals kilo på varje steg. Ett sätt att förebygga skador är också att stretcha eller tänja ut senor och muskler både före och efter motionspasset. Jag brukar göra så att jag joggar lätt i 10 minuter och därefter stannar jag upp och sträcker ut i låt oss säga 3 minuter innan jag fortsätter. Kroppen är som en bilmotor, den går bäst när den blivit varm! Ännu viktigare är det att man stretchar efter löpningen/joggingen. Tänker man på detta minskar man stelhet och träningsverk dagen efter träningen. Tänk också på att träna med förnuft så att du inte startar upp för häftigt, exempelvis genom att springa alldeles för långt eller snabbt från början. Det sägs att det tar 5 år för en person som tränar kontinuerligt och envetet att bli en duktig långdistanslöpare. Rom byggdes inte över en natt.

Kost och vätska är mycket viktigt för en löpare. Jag är ingen kostexpert precis, men jag vet att man förbränner otroligt mycket kalorier och energi. Springer man långa pass på säg mer än en timme så börjar du dessutom tära på kroppens reserver i form av fettlager och näringsdepåer. Ett av det viktigaste att tänka på för alla som fundera på att börja jogga är att inte glömma bort att äta och att göra det rätt i samband med träningspasset. Kolhydratrik mat är aldrig fel. Pasta, ris, bröd är typiskt bra ingredienser som gör att du får ut mer av din kropp under träningen. Frukt (bananer exempelvis) och fruktsocker (russin, druvsocker) är naturligtvis bra. Fördelen med kolhydrater och druvsocker är att näringsämnena omsätts och transporteras snabbt ut till blodet jämfört med andra födor. Viktigt är också att man förser sin kropp med proteiner mellan och även före träningspassen. Tänk bara på att äter du en kraftig middag med kött och andra läckerheter behöver kroppen smälta maten i 2-3 timmar före löpningen.

Lika viktigt som att äta rätt är det att dricka i samband med träningen. Ju längre du joggar eller springer desto mer vätska behöver du. Du förbränner mer än vad du tror när du springer. Särskilt då sommartid när solen gassar eller när värmeböljor råder. Drick också gärna före ett motionspass. Har du planerat in en längre löptur så tänk på att dricka 1-2 dagar innan träningen. På så vis fyller du på vätskedepåerna i kroppen och gör dig väl förberedd för ansträngningen. För alla som kommit igång med joggingen och fastnar för träningsformen är ett vätskebälte en mycket viktig funktionsutrustning. Se till att fylla flaskorna med dryck, antingen vatten eller någon lämplig sportdryck. Energidryckerna är jättebra och ger dig som löpare bättre uthållighet och är uppiggande under längre joggingturer.Tyvärr är de aningen dyra men de fungerar och tänk på att du själv kan blanda till sportdrycker med druvsocker, salt och kanske någon smaktillsats!

Ovan har jag skrivit ned de punkter jag tycker är viktigt att tänka på som motions- och tävlingslöpare. Allting kan förbättras och kanske du som nybörjare tycker att beskrivningen kanske är väl ambitiös, vad vet jag? Säkert kommer du  fram till ett eget upplägg som passar just dig och dina ambitioner. Tänk på att börja försiktigt så att du inte kör för hårt från början. När du väl har kommit in i jogginglivet kommer du att märka att det är ett fantastiskt sätt att motionera på. För att inte tala om hur mycket friskare du blir vid sidan av träningen. Du sover bättre, du orkar mer, du klarar stress mycket bättre, du tänker bättre, blir mer kreativ m. m. Ett tips är också att du kollar efter om det finns en löparklubb eller motionsklubb just där du bor som välkomnar nya medlemmar. Det är alltid lättare att träna tillsammans med andra och man peppas på ett annat sätt än om man springer ensam. Kanske har du kompisar eller släktingar som behöver hitta denna fantastiska friskvårdsaktivitet. Gå samman med dem och gör som legenden Bengt Bedrup en gång sa i Bosse Parneviks tappning: ”sluta grogga, börja jogga”.

Vill du få ännu mer tips, nyheter om motionslopp, utrustning med mera.
Klicka på länken nill marathon.se

© Klas Hägglund, 2004

 
Tillbaka