Tillbaka
 

Inspirationsguide för dig som jobbar mot ett nytt mål när det gäller
arbete, studier eller andra projekt.

"Jag jobbar med mig själv och min personliga utveckling och är säker på att detta kommer att bära frukt".

Ur det hoppfulla innanförskapets bok, 2011.


Inledning

Att förlora sitt jobb är inte precis någon önskvärd upplevelse. Många författare och forskare jämställer händelsen med en svår förlust i livet, ett trauma som för med sig starka upplevelser och känslor. Många drar paralleller med ett krisförlopp och med de reaktioner som följer där.

Helt klart är det en tuff upplevelse att vara arbetslös, men det går att vända motgången till något positivt. Håll ut om perioden blir lång och var beredd att ge järnet med att utveckla dig själv och dina färdigheter under resans gång.

Att använda sig av metaforer kan ibland vara fruktbart. Att jämföra sig själv med en huskatt kan säkert fungera i sammanhanget. Människan är tålig och har i bland kanske "nio liv", vilket kan vara bra att tänka på när tillvaron känns tung. Mycket sannolikt är även människan mera kreativ än katten, och det kan vara bra att lägga till på pluskontot när man kämpar på mot sitt nya mål. För att kunna kämpa och jobba framgångsrikt på vägen till ett jobb gäller det även att lägga upp scenarier, strategier och planer. Skapa din egen visshet. Lägg upp en strategi för att hantera oron och osäkerheten. Fråga dig själv: Vad är det värsta som kan hända? Hur kan jag klara av det? Vad är den bästa lösningen? Vad kan jag göra för att nå dit?


Identifiera känslor och reaktioner. Jag tror det är viktigt för dig som går utan arbete att du är medveten om vilka reaktioner som du kan känna och uppleva inombords. Börja med dig själv och hur du känner det inombords alltså. Det räcker inte med att som förstå-sig-påare säger: "Bit ihop och tänk positivt så ordnar det sig!" Försök att bearbeta det som känns jobbigt inombords. Så här kan det kännas att vara arbetslös.

Vad vill jag? Detta är frågornas fråga att svara på, när du funderar på framtiden. Ska du satsa vidare inom samma yrke/bransch? Söka dig till andra verksamheter? Finns det någon annan möjlighet som du ännu inte tänkt på?

Utgå från dina värderingar när du sätter upp ett mål. Vad är viktigt för dig i livet? Vad är viktigt för dig i arbetslivet? En hyfsad lön? Arbetsgemenskap? Självförverkligande? Ett jobb eller en utbildning får gärna vara högt värderat inombords, eller hur?

Gör aktiva val. Många hävdar att man har frihet att göra egna val i en given situation. Har jag gjort ett aktivt val behöver jag inte känna mig som ett offer för omständigheterna. Jag kan hålla med om det ställningstagandet och även när det gäller den situation som en arbetssökande befinner sig i. Jag är övertygad om att det känns bättre inombords när man gjort ett aktivt val av utbildning eller en arbetsmarknadsåtgärd än när man passivt fått en plats tilldelad. Jag valde en praktikplats på företag x smakar bättre än jag hamnade på praktik hos företag x. Det är bättre att acceptera rådande situation och göra det bästa av den än att inte göra det.

Visa att du vill någonting! Visa attityd när du träffar en arbetsförmedlare eller en coach, eller en arbetsgivare. Visa att du vill någonting, att du har någonting på gång, att du har ett mål. Du ska se tillfällena som säljmöten där du ska presentera dina ambitioner, drivkrafter och mål. Om inte är risken stor att du inte blir sedd som en resursperson att räkna med.

Jobba med dig själv och tappa inte taget under resans gång.

Nedan följer ett antal punkter som jag tror kan vara bra för dig att fundera över och som kan vara gångbara redskap i jakten på ett nytt mål. Ge inte upp, för jobbet kan ändå finnas någonstans där ute även om det just nu verkar svårt

I mångt och mycket handlar det om att bibehålla eller återupprätta sin självkänsla när man går utan arbete och kanske kan du få några värdefulla tips av det jag skriver nedan. Du kan finna att en del punkter påminner om varandra, men jag håller dem så viktiga att de får ett eget utrymme.

Här följer tolv goda råd för framgång - Ur boken Hjälpreda för arbetslösa av författaren Kjell Ekborg.

Du......

1. ser möjligheterna, 2. tror på dig själv, 3. lever i nuet, 4. gräver ner ordet status på soptippen, 5. vågar göra misstag, 6. har tålamod, 7. är beredd på att jobba hårt, 8. tar för dig, 9. har roligt i ditt arbete, 10. söker nya erfarenheter, 11. glömmer inte ditt privatliv, 12. är närvarande i allt du gör.


Jobbsökartips

Eget ansvar. Något att först som sist tänka på är att man aldrig släpper taget om det egna ansvaret för att saker ska hända nu och i framtiden. Till slut är det mycket som hänger på dig själv om du ska hitta ett jobb. Självklart ska du förvänta dig god service från arbetsförmedlare/coach, men han eller hon kan ju inte ersätta dig i sökprocessen. Och arbetsgivaren kommer knappast hem till dig och ringer på dörren. Är man aktiv och tar egna initiativ kan man samtidigt känna egenkontroll, vilket är mycket bra för självkänslan. Är du aktiv i detta avseende kan du bli din egen coach och matchare som för dig mot bestämda mål.

Jobbsökning - se det hela som ett projekt - Det krävs ett seriöst engagemang och en investering i tid och energi för att få det jobb som du verkligen vill ha. Du behöver ha en hög motivation för att rida ut besvikelser och frustrationer som kan ligga mellan nu och det nya jobbet. Osäkerheten är stor och du kan aldrig veta hur lång tid din jobbsökning kommer att ta. Din framgång styrs av din energi, drivkraft och självförtroende och dessa faktorer kommer att öppna dörrar för dig. Ett jobbsökningsprojekt har många dimensioner. Du har planer att göra, informationsmaterial att skaffa och sortera, ansökningshandlingar och andra brev att skriva, möten att hålla , intervjuer att förbereda, din egen positiva mentala och fysiska form att hålla igång och minnesanteckningar att skriva ned. Ju effektivare du är i detta arbete, desto större blir chansen att du hittar ett jobb. - Kan jag ytterligare utveckla mitt jobbsökande? Det är en fråga som man alltid ska ha aktuell i processen. Se dig själv som en värdefull person med goda egenskaper, kunskaper och färdigheter. Ska du på en anställningsintervju är det bra om du tänker så än att du ensidigt ser på dig själv som en arbetslös person med lågt självförtroende.

Byt etikett.Bli medveten om hur du ser på dig själv. Definiera dig inte som arbetslös. Prova att byta etiketten arbetslös mot att du jobbar i ett projekt, med mål att hitta ett nytt jobb. Då får du sannolikt ett mer positivt bemötande från omgivningen och även mer positiva tankar när du reflekterar över vardagen. Utnyttja din tid som jobbsökare på ett konstruktivt och kreativt vis.

Intrycket. Definiera dig inte som arbetslös. Det intryck du ger i möten med andra människor skapar ditt personliga varumärke. Det gäller för alla, oavsett om du är kändis eller okänd, oavsett om du är ledare, medarbetare eller arbetssökande. Precis som med alla varumärken är det kunden eller omgivningen som tolkar det. Det kommer alltid vara dem du möter som har sista ordet när det gäller hur man uppfattar dig. De signaler du sänder ut kan skapa slutsatser kring dina värderingar, dina personliga egenskaper och kring ditt kroppsspråk. Allt samspelar. Det personliga varumärket finns med dig både privat och professionellt. Saxat ur gästkrönika av Anna Karin Lingham, varumärkeskonsult, i tidningen Civilekonomen, nr 9, november 2013.

Omvärldsbevakning. Samhället och arbetsmarknaden förändras i en allt snabbare takt. Följ med i vad som sägs, syns och hörs i media och följ viktiga händelser som berör jobben i god tid, och gärna före saker och ting har inträffat och faktum gäller. - Skrev inte tidningen för så länge sedan om att ett större företag ska öppna verksamhet här i staden? Så kanske läget varit någon gång. Nästa gång du läste om butiken hade den redan öppnat eller att du varit där som kund och då hade nyanställningståget redan passerat. Internet och sociala medier är naturligtvis ett värdefullt redskap för dig i din omvärldsbevakning och alldeles utmärkt media om du vill ligga steget före.

Prioritering och rangordning. Gör en lista över de yrkesområden och jobb som du är intresserad av. Rangordna dem. Nr. 1 för det eller de jobb som du verkligen känner för. Nr.2 för det eller de jobb där ditt intresse står och väger och där tonvikten är mot tummen upp. Nr. 3 för det eller de jobb där ditt intresse är lågt och som du är beredd att söka för lönens skull och för att bryta arbetslösheten. Därefter listar du upp de arbetsplatser/företag som intresserar dig och på samma sätt som i ovan nämnda rangordning. Ta Hitta.se till hjälp för att söka företagen. Kolla i tidningar och på internet vad som är på gång på din lokala och på den externa jobbmarknaden. Fördelen med en priolista är att du kan klargöra för dig själv vilka jobbalternativ som finns och hur du rangordnar dem. Listan kan bli ett värdefullt redskap i ditt fortsatta jobbsökningsarbete.

Steget före? Det är numera välkänt att cirka 75 procent av alla lediga jobb inte når fram till arbetsförmedlingens platsbank. En säker tolkning är att företagen vill själva så långt det går vill ha kontroll över sina nyanställningar och över den nödvändiga tid man satsar i processen. Först söker man kandidater i sitt närmaste nätverk och sist vänder man sig till arbetsförmedlingen. Ett sätt för dig att ligga steget före är att själv ta kontakt med de företag som intresserar dig och som du "hämtar" från din prioriteringslista. Det kan du till exempel göra genom att boka tid för en informationsintervju, eller som några benämner det, en baklängesintervju. Försök boka tid med en anställd på de företag som intresserar dig och ställ frågor om arbetsuppgifter, om vilka krav som ställs i arbetet, om vilka kontakter man har i jobbet, om utvecklingsmöjligheter och dylikt. Säkert kan du tänka ut ytterligare smarta frågor. Börja alltså inte samtalet med att "fråga chans" om en anställning utan visa istället ditt intresse för jobbet. När ni är klara med samtalet kan du fråga om en lämplig kontaktperson för att skicka eller lämna ditt CV, eller för en telefonkontakt. Denna metodik är bra för dig som vill prova på ett jobb som du inte har någon större erfarenhet av, men passar även för dig som är nyutexaminerad eller varit utanför arbetslivet en längre period.

Var prestigelös. Var prestigelös, våga släppa din tidigare yrkesidentitet om det går trögt i ditt jobbsökande. Tänk brett: jag vill jobba med det, det och det! Tänk efter vilken mix av kompetenser du har och skriv ner dessa på papper.

Vardagsstruktur och rutiner. Upphör aldrig med att hålla ordning och reda på din vardag. De flesta arbetsgivare når du i allmänhet mellan klockan 08 och 17 på dagarna. Flera författare talar också om hur viktigt det är att behålla sin vardagsstruktur när man är utan arbete. Anpassa därför din dygnsrytm efter detta, ha fasta lunch- och middagstider osv. Använd dig av de rutinerer som fungerade när du jobbade. Gör gärna ett aktivitetsschema över din arbetsvecka, måndag till fredag. Då kan du lättare följa upp det du hade tänkt göra under dagarna. Var noga med att följa ditt schema och dina föresatser! På så sätt ökar chansen för att du behåller fotfästet i tillvaron trots den tillfälliga motgången. Ta för vana att sitta på annan plats emellanåt och gå igenom jobbannonser etc. Ta med dig kollegieblock och penna till ditt bibliotek boka in dig för en datorstund och kör igång. Har du egen dator eller surfplatta med är det ju ännu bättre. Samtidigt kanske du träffar vänner och bekanta eller så kan du göra nya bekantskaper.

Sätt upp mål. Vad man än jobbar med behöver man en morot för sin insats. Att sätta upp värderade, smarta, realistiska och mätbara mål i jobbsökningsprocessen är viktigt och då kan du även med automatik få morötter och sporrar på köpet. Alltifrån när du skriver upp ditt aktivitetsschema via prioritering/rangordning och omvärldsbevakning fram till den aktiva jobbsökningen är det värdefullt med mål som utgår från dina värderingar, som du vet är uttänkta, som du vet att du har en chans att uppfylla och som du kan mäta under resans gång. Go man go!

Ordens makt. Var medveten om dina ord, de speglar din tankevärd. Är du arbetslös eller arbetssökande? Har du fått sparken eller söker du jobb? Vill du få ett jobb eller skaffa ett jobb? Det är viktigt att du signalerar till dig själv, med rätt ord, att du verkligen tror att det här ska vända. Tankar och ord påverkar självkänslan. Det är viktigt att säga till dig själv att du bara är utan arbete för tillfället. Det är övergående och det kommer att lösa sig. Se till att undvika att din arbetslöshet blir en del av din identitet.

Din kompetens. Grunden i hela arbetssökningen handlar om att bli proffs på sig själv. Du ska lära dig att förmedla din kunskap om dig själv till andra så att den tilltänkte arbetsgivaren lättare ser vad du tillför som anställd. Det handlar om att reflektera över dig själv och de arbeten du utfört. Du ska ställa dig frågor som du kanske aldrig tidigare tänkt på. Det är en process som tar tid och upplevs av många som mödosam. Men när du väl är klar med din kompetensprofil, kommer du ha mycket nytta av den i ditt arbetssökande och också i ditt framtida arbetsliv. Din kompetens kan delas upp så här. Länk till gomonday.se.

Inventera dina tidigare framgångar. Tänk efter hur du gjorde för att klara av tidigare förändringar i ditt liv. Hur tänkte du? Hur resonerade du med dig själv? Hur hanterade du osäkerheten? Om du tänker efter har du säkert uppnått en hel del del positiva saker i ditt liv. Skriv ner på ett papper vad du faktiskt uträttat och vad det var som gjorde att du lyckades.

Träna förmågor. Om du vet vilken typ av jobb du vill söka kan du ta reda på vilka färdigheter och egenskaper som krävs och om det stämmer in på din kompetens och dina styrkor, så kör igång och träna upp dem.. Jämför med vad som krävdes av dig i ditt tidigare jobb.

Ta ledigt från ditt jobbsökande för en kort period. Det är inte fel att emellanåt bara få vila ut. Ta dagen som den kommer och göra det du känner för. Att vara arbetslös är ett hårt mentalt jobb. Det vet väl du? Ända sedan du förlorade jobbet har du säkert kämpat hårt för att hitta ett jobb. Låt inte viloperioden bli för lång bara.

Hur bemöter du din arbetsförmedlare? Hur vill du bli bemött av din arbetsförmedlare? Många som sökt sig till arbetsförmedlaryrket har gjort det med en drivkraft om att göra en insats för att hjälpa utsatta människor. Många av dem blir frustrerade av att inte få det utrymme det borde finnas för exempelvis coaching och aktiva insatser riktade till företag. Många gillar inte riktigt att vara myndighetspersoner med rapporteringsskyldighet till a-kassorna o.dyl. Å andra sidan finns det arbetsförmedlare som inte har några problem med sin dubbla yrkesroll. Vill du helst möta arbetsförmedlare där coachrollen är den dominerande? Tänk då på följande. Som du bemöter andra människor blir du själv bemött. Detta gäller även för arbetsförmedlare. Har du taggarna utåt vid mötet kanske en i grunden coachande arbetsförmedlare slår om till att bli en myndighetsutövare och blir då för stunden kanske omedveten om detta. Resultatet kan då bli en envägskommunikation istället för en dialog.

Jobbsökarklubb/stödgrupp. Har du kontakt med andra arbetslösa? Kanske personer du träffat på jobbsökarkurser, eller vänner och bekanta som också saknar arbete? Kanske läge att gå samman med dem och starta upp en jobbsökargrupp där ni kan peppa varandra och ge tips när det gäller att söka jobb och hantera vardagen i stort. Tänk på att ha struktur inför och under aktiviteterna. Planera mötena, ha en agenda och låt gruppmedlemmarna känna på olika funktioner. Glöm inte att göra roliga saker ihop. Det finns mycket man kan hitta på och som inte gräver djupa hål i plånboken. Om ni blir en grupp, då kanske ni kan fixa till en intern secondhand-verksamhet. Ordna bytesdagar? Här kan du läsa om Jobbsökarkompisarna i Malmö som träffas på frivillig och regelbunden basis.. Var så aktiv du kan och känner meningsfullt. Ju fler sammanhang du syns och finns med i, desto mer växer ditt nätverk och med det chansen till en öppning för en jobbmöjlighet.

Underhåll eller utveckla ditt nätverk. Motsatsen till att bli "trygg" i sin bostad är att vara ute och träffa vänner eller bekanta, vara aktiv i olika sociala sammanhang. Fråga kompisar om det hört något om nya jobb, projekt på sin arbetsplats, eller är om de vet att det kommer att bli arbetstoppar framöver. Prova att vara ute i så många aktiviteter som möjligt. Gå med i föreningar, ta nya tag med din gamla förening, kontakta en idrottsförening, anmäl dig till en kurs eller studiecirkel. I varje nytt sammanhang man finns med i kan nya möjligheter öppnas och nya kontakter fås. Även arbetsgivare och arbetsförmedlare tycker om att se aktiva jobbkandidater och arbetssökande. Så här skriver TRR om nätverkets betydelse. Klicka på denna länk.

Säg inte nej om ett tillfälle ges eller en möjlighet dyker upp. Hur lätt är det inte att hopplösheten tar överhand om man gått utan jobb en längre tid. Till slut tror man kanske att man aldrig ska få ett jobb igen. Risken finns att man som arbetslös bygger upp barriärer som blir till hinder i sökandet efter ett nytt jobb. Ja man kan nog även tala om att en rädsla smyger sig in som kan hindra mig från att gripa en eventuell möjlighet som dyker upp. Därför är det mycket viktigt för en person som gått utan jobb en längre tid att verkligen hoppa på tåget när det går så att säga. Det kan gälla ett kortare jobb, kanske ett som jag aldrig tidigare provat på. Det kan gälla ett vikariat eller praktikplats inom ett yrkesområde som jag är utbildad för. Det kan gälla erbjudande om en utbildningsplats. Tackar man ja till en möjlighet, så höjer man även sitt självförtroende och bryter den hopplöshet som har hållit en fången. "Grip alla chanser" Det finns många exempel på ovanliga möten och erbjudanden som förändrat folks liv. Fånga möjligheterna även om du just i ögonblicket inte helt klart kan se vart de leder". Ur boken 200 expresstips för att må bra av Lena Otterli & Else-Marie Lundin.

Tappa inte taget. Tycker du att du har provat det mesta i jobbsökarväg, eller att du känner dig omilt behandlad av arbetsförmedling eller a-kassa. Kämpa för att behålla ditt egenvärde. Det kommer du att behöva i det fortsatta sökandet efter ett nytt mål i arbetslivet. Ruska av dig olusten och "skräpet" och kämpa vidare. Det kan vara ett hårt jobb, men allting går och till slut så.....

Ny energi

Hitta ett sammanhang. Ett arbete kan uppfylla många behov. För många är arbetskamrater och arbetsgemenskap prio 1. Om du känner så, fundera på hur du kan fylla tomrummet efter dina före detta jobbarkompisar. Kan du gå med i en förening? Fundera över vilka vägar som är aktuella för dig och vilken alternativ gemenskap du kan söka upp.

Aktivera ditt sociala jag. Kanske det viktigaste av allt för dig som är utan arbete. Om din bostad börjar kännas alltför trygg och du börjar undivika kontakter även med vänner och bekanta är det dags för dig att reagera. Bryt mönstret och tvinga dig ut i det fria och andas frisk luft! Det finns inget farligare än att minska ner eller nollställa sitt sociala liv vid påfrestningar i livet. Gör i stället så här: Om det känns bra, fortsätt att hålla kontakt med gamla arbetskamrater. Underhåll ditt kompisnätverk, fortsätt att träffa vänner och bekanta och gör saker tillsammans. En fika på stan, gå på bio? Fungerande aktiviteter behöver ju inte fungera sämre bara för att du är arbetslös. Gör nya saker för att "ruska om dig" och bredda dina erfarenheter. Gå på föredrag? Gå med i en studiecirkel. Undvik inte möten och sammankomster bara för att det känns bekvämt att låta bli.

Tala om för andra vad du känner. Som arbetslös är man inne i en mycket smärtsam process och drar den ut på tiden så blir läget inte precis mer gynnsamt. Du är inte ensam i känslostormen och har du familj påverkas även den säkert av situationen. Öppna dig så långt du förmår och finner lämpligt för dina närmaste. Det kan vara familjemedlemmar, en kamrat, en släkting eller någon annan som du känner förtroende för. Din omgivning har också behov av att på rätt sätt få känna av din stress så att ni tillsammans kan hantera den på bästa sätt. För dig personligen, kan det innebära skillnaden mellan en mer positiv morgondag att du börjar prata om din arbetslöshet med andra.

Skriv ner dina tankar och funderingar! Har du aldrig gjort det tidigare, så kan det vara ett bra tillfälle att göra det nu. Det är ett bra sätt att att uttrycka sina känslor och att lindra stress och det behöver inte vara så komplicerat eller ta alltför lång tid. Lägg ifrån dig papperet eller dagboken ett tag. När du sedan vecklar ut eller öppnar det du skrivit kan du känna inför och betrakta det du skrivit med andra ögon och detta kan hjälpa dig att reflektera och analysera situationen. Att skriva ner sina funderingar kan leda till att du ser saker och ting på ett kreativt vis och samtidigt hjälpa dig framåt. Många börjar att blogga och lägger på så vis ut sina tankar och funderingar på webben. någonting för dig? Ett annat bra sätt kan vara att skriva ner händelser eller episoder som hänt under perioden du varit utan jobb, stort som smått, positivt som mindre positivt. Har du fört dagbok under tiden är det säkert lättare att komma ihåg vad som hänt. Annars kan det säkert gå bra att plocka fram ur minnets lagerutrymmen. Kan du tidsbestämma händelserna/aktiviteterna är det bra, men det räcker säkert bra att bara lista upp dem exempelvis år för år. Vad drar jag för lärdomar av händelserna? Vad var bra? Vad var mindre bra? Syftet med detta är att du kan ta en titt i backspegeln och se att du faktiskt gjort en hel del under perioden, trots att du länge kanske trott motsatsen. Kanske har aktiviteterna betytt mycket för andra människor? Kanske kan detta höja självkänslan?

Möjlighetssökning. Orkar du vara nyfiken på möjligheter jobbsökarvardagen? Kollar du in alternativa branscher, yrkesområden, nya arbetsgivare? Är du medveten om att det finns många jobb därute som du inte har en aning om att de existerar? Exempelvis, använder du Hitta.se och lämpliga sökord där? Ställer du dig denna fråga på regelbunden basis? "Vad är det jag har missat i min omvärldsbevakning lokalt, regionalt eller på riksplanet?

Ordens makt. Var medveten om dina ord, de speglar din tankevärd. Är du arbetslös eller arbetssökande? Har du fått sparken eller söker du jobb? Vill du få ett jobb eller skaffa ett jobb? Det är viktigt att du signalerar till dig själv, med rätt ord, att du verkligen tror att det här ska vända. Tankar och ord påverkar självkänslan. Det är viktigt att säga till dig själv att du bara är utan arbete för tillfället. Det är övergående och det kommer att lösa sig. Se till att undvika att din arbetslöshet blir en del av din identitet.

Låt inte självkritiska tankar koppla grepp om din vardag som arbetssökande. "Hade jag bara jobbat ännu mer och varit perfekt på arbetsplatsen skulle jag inte ha blivit uppsagd" Typiskt mig, jag är nog värdelös" "Det här kommer jag aldrig att klara upp" "Andra människor ser ner på mig. Det känns som att jag hela tiden måste stå till svars inför dem." Bli inte din egen hårda domare. Skriv ner dem och fundera på varför du tänker så här. Finns det bevis för att tankarna är sanna? Är det fakta som de bygger på eller är det förutfattade meningar om dig själv? Skriv ner positiva omformuleringar istället och koppla dem till goda egenskaper som du haft nytta av i olika situationer tidigare i livet. Var konkret i dina tankebanor och ha listan nära till hands så att du dagligen kan göra reflektioner. Försök att mnska eller ta bort bitterhet.

Agera utifrån dina goda sidor. Då kan du må som bäst och vara som mest duktig och kreativ. I stället för att ställa frågor som: Vad är det som inte fungerar? Vad är problemet? ställer man frågor som: Vad fungerar? Vad är rätt? Vilka styrkor kan jag bygga vidare på.

Lär dig att tackla omgivningens attityder. Flera forskare pratar om omgivningens uttalade eller inte uttalade skamgörande attityder till arbetslösa personer. Det kan vara nära vänner som kommer med förflugna kommentarer eller perifärt bekanta som kommer med s.k goda råd till dig som arbetslös. I längden kan det bli ganska jobbigt, men det finns ändå ingen anledning till panik eller att du ska behöva känna att du måste undvika sociala kontakter. Tänk på att du inte är ensam om att vara utan arbete. Många, många är i samma sits som du runt om i vårt avlånga land. Så varför bry sig egentligen om någon eller några uttrycker sig lite ovarsamt till dig på en fest eller i andra sammanhang. Har du klara mål och ambitioner med ditt jobbsökande och vet att du hela tiden gör ditt bästa brukar det gå bra att förhålla sig till mer eller mindre negativa attityder. Man kan ju säga så här: - Du jag jobbar för fullt med att hitta ett nytt jobb. Men du?, du kanske kan tipsa mig om något, kanske på din arbetsplats? Säkert är det även så att personer som uttalar sig negativt själva har stor ångest för att bli utan jobb. Om det inträffar får dom förmodligen det ännu jobbigare mentalt med att helt plötsligt gå uan arbete.

Positiva och negativa förebilder. Har du någon eller några personer som du ser upp till och kanske önskar att du var som honom eller henne? Kanske en kompis? Kanske en släkting? Kanske en kändis? Vad beror det på att du har honom som förebild? Kan det vara så att du är lik honom eller henne och själv är rustad med i stort sett samma egenskaper? Annars hade du kanske inte sett upp till honom? Just nu när du går utan jobb kan det vara svårt att inse det, men ta dig en funderare. Skriv ner på papper de likheter som finns och reflektera. Några kända föreläsare som själva haft det tungt i sin uppväxt har betonat vikten av att även ha en negativ förebild. Det kan vara en myndighetsperson som gjort ner dem. Det kan ha varit personer som mobbat . Det kan ha varit någon närstående som inte visat respekt. Föreläsarna har utifrån detta framhållit att man för att nå sina framgångar i mångt och mycket drivits av en revanschlust gentemot dessa personer och vad de gjort. Man har intalat sig själva att dessa "demoner" från tidigare år inte ska få stå i vägen för deras fortsatta framgång. Har du upplevt liknande händelser och känslor kan det vara bra att du använder en liknande strategi. Låt inte ilska och bitterhet ta över hand bara, utan gör något bra av energin och kanalisera ut den till positiva aktiviteter.

Förbättra ditt egenvärde. Det kan vara lätt att känna att man inte längre är behövd. Arbetskamraterna eller chefen ringer inte längre. Kurskamrater och lärare är ett minne blott. Ingen förutom myndigheterna bryr sig i vad jag gör på dagarna. Men tänk efter! Säkert har du människor i din närmaste omgivning som värdesätter dig även nu när du inte har jobb. Förälder och eventuell sambo/flickvän som fortfarande räknar med dig och behöver dig. Dina kamrater som tycker att du är en bra kompis och som fortfarande räknar med dig. Gå ut och träffa folk. Kanske lär du känna nya vänner som kommer att värdesätta dig för den du är. Var stolt över den du är och vad du hittills har uträttat! Reflektera över det jobb du lämnade. Vad var det som gjorde att du klarade arbetsuppgifterna eller arbetsrollen så väl? Vilka förmågor och egenskaper hade du nytta av? Här har du mycket att hämta när du sen ska söka nya jobb. Lyft fram dina starka sidor härifrån. Glöm för stunden de uppgifter eller inslag i ditt gamla jobb som du inte trivdes med och som du kanske därför tyckte att du inte utförde så väl. Har du hobbies eller fritidsintressen där du fungerar mycket bra, samma resonemang. Kan du se på dig själv som något annat än en produkt av ditt tidigare jobb eller examen eller som en produkt av din arbetslöshet? Om du känner förtvivlan över att inte längre ha kvar ditt jobb som exempelvis säljare, kan du stärka din identitet genom att tänka att du har andra områden som lyfter fram dig? Exempelvis: - jag är en duktig kock, jag är en naturälskare, jag värnar om min familj, jag har ett stort umgänge, jag är en social person, jag är en duktig idrottsmotionär. Tänker du så kanske du mår gott med jämna mellanrum och dina jobbsökaraktiviteter fungerar även de bättre.Tvivlar du ändå på dig själv? Leta fram alla synliga bevis på ditt värde och din förmåga. Kom ihåg allt positivt som andra sagt om dig. Tänk på tidigare höjdpunkter i ditt liv, både på fritid och i arbetsliv. Fokusera rätt. Koncentrera dig på det du är bra på och inte tvärtom..

Lägg inte på dig skuld. Om du ändå kommer in i tunga perioder emellanåt är det viktigt att du inte söker fel hos dig själv. Visst är det lätt hänt när ansökningar kommer i retur i parti och minut att självförtroende och självbild får sig en rejäl törn, men tänk hela tiden på följande. Aldrig förr har det varit så tufft på arbetsmarknaden. På många jobb går det hundratals sökande och många har likartad kompetens som dig och ibland kan det även vara tillfälligheter som styr arbetsgivarens urval. Det är alltså inte ditt fel att du inte får napp. Försök att ersätta negativa tankar med positiva motsvarigheter och fundera också över hur du kan utveckla ditt jobbsökande.

Nätverk av vänner och bekanta. Vilka av personerna i din närmaste omgivning tillför dig positiv energi? Från vem eller vilka får du ett uppriktigt stöd och bra peppning ifrån? Vem eller vilka dränerar dig på energi? Förflugna kommentarer? Vilken är hans eller hennes attityd och inställning till dig i din nya situation? Är han eller hon värd ditt engagemang? Hur kan jag skydda mig mot energitjuvar?

Kamp och utmaning. Det är viktigt hur du ser på dig själv under arbetslöshetsperioden. Synen på dig själv påverkar dina tankar om möjligheten att skaffa ett jobb. Det gäller att att locka fram "tigern" inom dig själv och börja jobba så mycket som det bara går. Det gäller för dig att så snabbt som möjligt börja kämpa mot de offertankar som pockar på. Det är helt ok att emellanåt tycka synd om sig själv, men låt inte känslan bli bestående. Så här kan tankarna kanske gå: - Det är förra chefens fel att jag nu sitter där jag sitter..... - Det är föräldrarnas fel att det inte gått så bra för mig i livet... - Arbetsförmedlingen får väl ta och ordna fram ett arbete åt mig! Ja, tankarna kan vara många som cirkulerar runt i huvudet. Det är fullt naturligt att känna så, men det gäller att se upp så att de inte får fotfäste. Försök istället att ta kommando och ansvar över din situation och din framtid. På så vis blir du mindre sårbar inför yttre prövningar. Se jakten på ett nytt arbete som en utmaning. Utmana dig själv och hur du tänker att andra ser på dig. Vet du att du hela tiden gör ditt bästa så höjs självkänslan!. Ge inte upp. Håll ut och var fokuserad även om tiden utan positiva resultat blir längre än du tänkt dig.

Avslappning, meditation och mental träning. Det finns många alster både i bokform, på cd/dvd och ute på nätet i ämnet både på bibliotek och hos bokhandlare. Lär du dig teknikerna kan du lugnt räkna med att få ny energi i kropp och själ.

Positivt tänkande inför en anställningsintervju. Idag är en bra dag. Jag kommer att få ett positivt bemötande på intervjun. Jag ska visa intresse, nyfikenhet och att jag är på gång. Jag ska ha ögonkontakt med alla intervjupersonerna. Om min energi är positiv skapar jag postiv energi till de jag möter. Källa: Cecilia Rödström, teaterpedagog, 2011.

Beröm och belöning. Något av det bästa man kan göra för sin självkänsla är att skapa en positiv jag-berättelse, en god historia om sig själv. Det handlar inte om att ändra på det som hänt utan att se sina styrkor. Plocka fram ur minnet gamla framgångshistorier från arbetsliv och fritid och skriv ned dem. I vilket sammanhang? Vilka var med? Tänk efter vilken känsla det gav dig av att lyckas. Vad såg du, vad hörde du?, vad kände du, värme, glädje? Kan du påminna dig om det när du är på väg till en anställningsintervju eller till arbetsförmedlingen?
Belöna dig själv när du gjort en insats som du är nöjd med. En god middag? Ett biobesök efter en späckad jobbsökarvecka? Skriv ner tre till fem positiva saker om dig själv på ett papper. Sätt upp det väl synligt så att du regelbundet kan läsa orden.

Beautiful thinking. Glöm inte bort det roliga eller vackra som faktiskt finns runt omkring dig. Den sidan av myntet kan vara lite svår att upptäcka om jag säger så. Försök att upptäcka de guldkorn som kan finnas där eller som passerar för ett kort ögonblick. Utomhus - ta en promenad och om solen är uppe, kolla in ljuseffekter och eventuella naturspel. Är årstiden rätt kan det vara helt fantastiskt att ta en skogspromenad. Öppna dina sinnen och låt dig absorberas. Inomhus - Har du radio eller dator på kan du få korn på ett suveränt program eller höra en låt som du gillar eller klicka dig in på en hemsida du aldrig tidigare varit inne på. Gotta dig åt det du upplever och försök behålla känslan ett tag.

Hälsa och friskvård. Friskvård och god hälsa är en belöning i sig och är samtidigt en förutsättning för goda resultat när det gäller jobbsökning. Äter du rätt? Motionerar du? Hur är din dygnsrytm? Hobbys eller musik-, film- konst- eller teaterintressen är får många friskvård i sig. Om man anser sig ha dåliga kostvanor eller har svårt att komma igång med någon motions- eller träningsvariant finns det säkert experter eller gym/idrottsföreningar nära dig som kan ge dig råd eller erbjuda träningstillfällen. Mina personliga favoriter när det gäller friskvårdsaktiviteter är friluftsliv, sportfiske och joggning och efter en lyckad dag eller motionstur kan jag känna mig som en ny människa redo för jobbsökandets utmaningar.

Aktiviteter som ger dig positiv energi. Gå på bio? Lyssna på musik/konserter? Alla roliga saker behöver inte kosta skjortan. Detta kan du sedan leva länge på i din jobbsökarvardag. Gör en lista över de aktiviteter som du håller på med. Gör en enkel tabell på ett papper med en plus och en minussida. Plus för roliga och intressanta aktiviteter och minus för sådant som du kanske gör av gammal vana eller av tvång. Rangordna dem utifrån intresse och välj sedan ut de alternativ som du känner att du stimuleras av och så många som du känner att du har tid för vid sidan av ditt jobb som arbetssökande. Själv har jag lyckats skapligt med detta och just nu drömmer jag fortfarande om att gå med i en amatörteatergrupp. Detta för att jag alltid har varit intresserad av teater, men också för att avdramatisera min vardag. Såväl som när man är i arbete som när man går utan behöver man få distans till sig själv och till sin aktuella situation. Roliga grejor att göra är då ett bra sätt.

Generositet.. Har du utrymme inom dig själv att tänka på och kanske göra en insats för en kompis, släkting eller bekant? Funderar du på att anmäla ditt intresse till någon ideell förening? Någon välgörenhetsorganisation? När gav du en vän eller närstående en klapp på axeln senast? Säkert gör du redan det, men det är ändå värt att tänka på. Är du vänlig, hjälpsam och generös mot andra blir du det även mot dig själv. Ofta dröjer det då inte länge förrän du själv får uppskattning och beröm tillbaka. Och framför allt så växer du då i dina egna ögon och din självkänsla ökar.

Vidga din trygghetszon. Satsar du på att göra nya saker så vidgar du din trygghetszon och samtidigt höjer du kanske ditt självförtroende. Särskilt om du gått och gruvat dig för att ta steget. Motsatsen är inaktivitet eller de trygga gamla inkörda vanorna och rutinerna.
"Många resonerar som så att det är säkrast att tänka negativa tankar, för då befinner de sig hela tiden i sin trygghetszon, där de inte behöver känna sig utmanade, riskera att misslyckas eller ha fel. När de resonerar med sig själv säger de "det här går inte bra", "det här klarar jag inte", "jag vågar inte". De här tankarna ställer sig som feta dörrvakter och blockerar vägen för alla möjligheter. Resultatet blir att det blir precis som du tänker, ingenting händer, ingenting går. Istället måste du våga bryta din trygghetszon genom att tänka att "jag kan, jag vill, jag vågar prova, ta risken, vinna". Ur boken Att få saker att hända, Stefan Olsson och Marcus Frödin, 2009.
Gör du nya och kanske oväntade saker, får du samtidigt hjärnan att tänka i nya banor. Detta kan i sin tur öka din kreativitet. "För att våga vinna måste du våga förlora. Att våga misslyckas-kanske är det inte så farligt i alla fall? För att komma över sina egna inre begränsningar gäller det att först våga tänka en vågad tanke. Därefter klarar du lättare av att genomföra en vågad handling. Alltså, när du väl klarat att tänka tanken, har du tagit ett stort steg mot handling. Bakslag ingår i all förändring. Ge inte upp vid motgång. Beröm i stället dig själv för att du försöker ändra ditt liv. Ta ett litet steg i taget". Ur boken Balans i livet av Stig Wiklund och Ann Holst. Bryt gamla vanor. Det gör dig mer flexibel och får dig att se saker och ting på nya sätt. Gör tvärtom. Är du blyg och tillbakadragen? Sätt dig in i ett ämne och starta en diskussion. Ta plats och hävda din åsikt! Bete dig annorlunda. Gör något du aldrig gjort tidigare. Gå ensam på bio, besök en plats du aldrig varit på eller ät något du aldrig tidigare provat. Välj en ny promenadväg för din dagliga tur. Ur boken 200 expresstips för att må bra av Lena Oetterli & Else-Marie Lundin.

Mönsterbrytning. "När tänkte du själv senast verkligt annolunda, mönsterbrytande och kreativt om något? Och fick ett svar som både var verkligt annorlunda och som förvånade dig?" Denna punkt är nära sammanbunden med föregående stycke. Om man tycker att läget är fastlåst kan det vara dags att bryta mönstret och göra något oväntat. Gå med i en kör? Börja måla? Börja dikta? Vem vet vad det kan föra med sig.

Höga krav på dig själv? När vi säger att vi inte kan göra något, då menar vi för det mesta att vi inte tänker göra något förrän vi är säkra på att kunna göra det perfekt". När vi väl har accepterat att det som är värt att göras kanske till och med är värt att göras dåligt…så ökar vår valfrihet.Stämmer det in på dig?

Har du tänkt på följande? Har du tid? Hur förhåller du dig till tid? Frågar du en arbetslös om han vill göra det eller det, kan du få svaret: "Jag har inte tid". "Jag har fullt upp vet du, så det blir svårt". Jag vill hävda att det är den alltid närvarande stressen som ligger och bråkar med individen och som gör att han är fullt upptagen med att hantera detta. Så upptagen att det för en utomståede betraktare ser ut som att den arbetslöse till och med tränger undan egennyttan med att anta erbjudandet. Om du själv känner och upplever så, stålsätt dig med jämna mellanrum och bryt dig loss ur denna förlamande boja och ta dig tid att göra saker. Du kan få ny energi till att nå fram till det övergripande målet, att hitta ett jobb. Har du tid? Svaret på frågan är: - du måste ha tid!

Mjuka upp eller riv eventuella kontakthinder. Nedanstående punkter är viktiga aspekter att jobba med inför framtida möten både i sällskapslivet och i möten med arbetsgivare. Behöver du träna upp dina färdigheter?

Allmän tvekan: För mycket energi används till att oroa sig för att träffa andra människor istället för att faktiskt initiera kontakt. Kännetecknas av överdriven oro för värsta tänkbara scenario och tvekan att ta sociala risker.

Image: För mycket energi ägnas åt att visa upp en välbalanserad, polerad, högkvalitativ image inför andra, ofta med följd att undvika nätverkssituationer i arbetssökande syfte eftersom de kan resultera i upplevd förödmjukelse.

Roll: För mycket energi ägnas åt olösta känslor av skuld, skam eller otillräcklighet med att vara arbetslös. Kan kännetecknas av en tendens att tona ner eller undvika att berätta för andra att man söker arbete.

Relation: För mycket energi ägnas åt att oroa sig för att tränga sig på eller "störa" vid arbetssökande.

Argumentation: För mycket energi ägnas åt reflexmässig argumentering, skylla på andra, kritisera och hitta fel hos andra. Kännetecknas av en rädsla för att förlora kontrollen i sociala nätverkssammanhang.

Social osäkerhet: För mycket energi ägnas åt att censurera eller förändra sitt beteende vid kontakt med dem som upplevs ha högre rang. Kan kännetecknas av en känsla av osäkerhet i närvaro av personer med pengar, utbildning eller makt.

Referenser: För mycket energi ägnas åt obehagskänslor med att be befintliga kontakter att underlätta att träffa andra för att få hjälp i arbetssökandet. Kännetecknas av en rädsla att äventyra befintliga relationer genom att be om referenser för nya kontakter.

Om inte den egna kraften räcker. Du kanske känner just nu att du har bränt allt krut och att du därför inte längre klarar att ligga på och söka jobb till 100 procent? Är du med på banan så att säga? Kan du exempelvis bjuda på dig själv och leverera på en anställningsintervju? Vet du vad du vill med din framtid? Går du och brottas med någon gammal olöst konflikt som återigen blivit aktuell och som nu känns övermäktig? Ligger detta och stör dig så att du inte förmår att kämpa helhjärtat med att söka jobb? Kan du prata med någon vän eller bekant om detta? Känner du att du behöver en professionell samtalskontakt? Det behöver inte vara så dramatiskt att göra det och kan till och med innebära starten på något nytt.

Att sätta mål

Här följer två länkar till webbsidor där du kan gör intressetester. Resultaten kan du sedan använda som underlag när du coachar dig själv mot nya mål.

Arbetsförmedlingens intresseguide. Jobbsafari.se och deras Persontypstest.

Vem bestämmer ditt mål? Eller som Fredric Härén, författare och föreläsare, framhöll i programmet Sommar 2008: "Gör det du tror på.....tro på det du gör" "Låt ingen tala om för dig vad du ska jobba med. Lyssna på din inre röst. Lev inte någon annans liv. Ha modet att följa ditt hjärta och din intuition" "Hittar du inte drömjobbet, ska du försöka skapa det". Svaret på frågan blir alltså att Du själv bestämmer över din tillvaro och ingen annan.

Coacha dig fram till nya mål i livet. Kartlägg dig själv. Vill du fortsätta i samma spår som tidigare och söka liknande jobb eller är du osäker på vad du ska göra i framtiden? Identifiera de värderingar som styr dig i livet och gör en analys. Ledfråga: Vad var det som gjorde att du valde den utbildning som du satsade på, eller den yrkesbana du jobbat i?. Ett övervägt och eget val, eller någon annans? Sätt upp mål för dina aktiviteter, både när det gäller att söka jobb och vad du ska göra på fritiden. Ställ upp realistiska, gärna mätbara och positiva mål. Har du med dig hjärtat när du ställer upp målet är du bara att gratulera. Det vill säga att ditt mål verkligen intresserar dig och att du därigenom kommer att ge allt för att slutligen nå fram.
Visualisera positiva målbilder. Föreställ dig att du får jobbet du vill ha och att du får det inom en lämplig tid. Beskriv känslan inför dig själv. Hur får du beskedet? Vilka personer finns med när du får beskedet? Vad hör du? Vad ser du?

Finns det saker du alltid drömt om att få göra någon gång i livet? Skapa dig en vision. Finns det något uppdrag som ligger och väntar på dig? Tänk efter, vad drömde du om som barn eller i din ungdom att få jobba med längre fram i livet? Det kanske var något helt annat än vad du senare kom att jobba med? Kanske finns det något du nu kan börja sikta mot? Reflektera en stund och gör en analys och jämför med de värderingar som styr dig och vilka intressen som gäller här och nu. Vem vet vad du kommer fram till? Försök att föreställa dig en bild av hur du skulle känna dig och hur du skulle agera om visionen blir verklighet en dag. Använd gärna papper och penna och samla bilder och texter i en bok. Plocka fram alstren med jämna mellanrum och låt dig bli inspirerad.

Två krafter inom oss som drar åt olika håll. Din ambition som är en positiv drivkraft. Ambitionen vill få dig att nå den framgång och utvecklas i den riktning du önskar. Prestationsångest är en negativ kraft som gör dig rädd för att misslyckas eller att göra fel och med följd att du inte blir accepterad av andra. Man kan se det som en inre dragkamp mellan ambitionens- och prestationsångestens styrka. Går prestationsångesten segrande ur striden når du oftast inte fram till målet. Att övervinna rädslan är nyckeln till framgång. Vanligt är att människor har fantasirädsla som styr dem. Vi människor har lätt göra saker större än vad som är nödvändigt och dessa fantasier överensstämmer sällan med verklighetens fakta. Att bli medveten om hur rädslor styr och hur de ligger till grund för vad vi gör, blir en viktig del i att växa som människa och bryta nya barriärer. Att våga välja och ta ansvar för sina val och dess konsekvenser är en stor barriär att bryta för många. Man vet vad man har, men inte vad man får. Ur boken Bli din egen bästa coach, författare Stig Wiklund.

Tvekar du? Har du länge gått och funderat på en förändring i ditt liv? Du kanske vill utbilda dig? Du kanske funderar på att byta inriktning i ditt jobbsökande och titta efter helt andra branscher än vad du tidigare jobbat inom? Du tvekar och tvekar. Beror det på att smärtan överväger lusten till att göra förändringen? Om det är så, försök att analysera vad detta beror på. Får du någon belöning inombords för att du inte gör förändringen? Skriv ner effekter på kort respektive lång sikt, både vad det gäller smärta och glädje om du genomför förändringen. Tänk dig in i situationen att du om ett år går och fortfarande tvekar och ingenting har hänt. Hur tror du att det skulle kännas då?

Ändra på situationen. Om du känner att du kört fast i ditt jobbsökande och tiden går, månader läggs till månader, år läggs till år. Här kommer några tuffa frågor att ställa när du funderar på din situation.
Vad händer med dig om du fastnar länge i din nuvarande situation? Hur påverkas din omgivning om det fortsätter som nu? Hur påverkas ditt välmående, din hälsa, din ekonomi, din utveckling av det?

Lyssna på rätt personer. Försök att diskutera jobbchanser med vänner och bekanta som har jobb eller som just gått från arbetslöshet till en anställning. Följ deras råd och tips, Lyssna mindre på bekanta och vänner som inte har jobb och som kanske är fylld av bitterhet. Undvik framför allt energitjuvar.

Väntar du på att du ska komma i toppform? För de flesta är det utmanande att söka jobb. Det kan vara ansträngande att presentera sig själv inför andra och ta emot deras reaktion. När vi är i kontakt med en arbetsgivare, exempelvis är på en anställningsintervju eller spontanbesök, vill vi gärna vara toppform så att vi kan visa upp oss från vår bästa sida. Tyvärr är det ofta långt mellan dagarna då vi känner att vi är i toppform, och då blir det en omöjlig strategi. Vi behöver istället vända på resonemanget. Vi behöver inte alltid må bra för att ta ett steg vidare. Men ibland behöver vi ta ett steg vidare för att må bra. Vi kan känna obehaget och agera ändå. Och priset för mödan kan vara ny energi och kanske till och med ett nytt jobb. (Inspiration från Torild Carlssons bok Äntligen Måndag, bokförlaget Langenskiöld 2005). Svaret på frågan är naturligtvis: Gör det nu och vänta inte. Har du en idé som du verkligen brinner för så avvakta inte för länge. Om man tänker för länge finns risken att det aldrig blir av. En nyckel till att komma igång kan vara att våga be om hjälp. Titta också i backspegeln. Säkert har du åstadkommit mycket även under "låga" perioder, trots att du inte var i toppform och ändå fick saker uträttade. Skriv ner det du kommer på. Kanske kan det bli en morot för dig när du kommer in i stunder av inspiration och glöd längre fram.

Våga satsa. Den som aldrig försöker misslyckas inte heller, men möjligheten att nå målet minskar avsevärt. Använd din fantasi. Tänk bak-och-fram, upp-och-ned, ut-och-in. Försök att hitta nya och annorlunda vägar. Skilj dig från mängden. Släpp taget. Många är så rädda för förändringar att de aldrig når sina mål. Förbered dig på att din vardag kanske måste förändras för att du ska lyckas. Ge inte upp. Möter du motstånd ska du välkomna det. Se det som ett hjälpmedel för att få dig att tänka i nya banor. Ur boken 200 expresstips för att må bra av Lena Oetterli & Else-Marie Lundin.

Känns det svårt? Ibland kan mål kännas stora, svåra och ouppnåeliga och det gör att motivationen minskar. Bryt då ner målet i flera delmål, där vart och ett känns rimligt och realistiskt. Bryt sedan ner delmålen till aktiviteter.
Du kan ställa dig frågan ”vad är det minsta jag kan göra för att börja nå mitt mål?" Ställ dig den frågan varje dag och gör det du kommer fram till att du kan göra. Alla de små stegen blir tillsammans en lång resa.
Källa: Ingenjorskarriar.se

Mental tuffhetsträning. Mental tuffhetsträning tillför ytterligare en dimension; målet ska vara det enda för tillfället gällande. Med detta menas att inget annat får distrahera, störa eller skapa tvivel. I den tuffa situationen måste all koncentration riktas likt en laserstråle mot det aktuella målet. Bra att metafor att använda under perioden man går mot nästa jobb/Red. Ur boken Bli din egen bästa coach. Författare Stig Wiklund.

Läs mer om mental träning här.

Slutord

"Att vara arbetslös innebär sannolikt en kris i ditt liv. Men kris betyder också möjlighet - en möjlighet till utveckling, en möjlighet att ta ett nytt konstruktivt steg på din väg genom livet. Allting kan ses från två håll - försök att också se den positiva sidan av din situation. Ofta är man så upptagen av sin egen situation att man inte ser helheten, inte kan betrakta problemen ur olika synvinklar. Försök att uppleva din situation som en chans att stanna upp, en chans till eftertanke, en andhämtningspaus".

Citat från publikationen Att mista jobbet, Lennart Levi och Inga-Lill Petterson, 1993.

Kan man bli bekväm som arbetslös?

Ja, flera experter hävdar det. Jag har själv hört sägas att äldre arbetssökande emellanåt hamnar i fällan som säger att "är du 50+, är det ingen mening att söka jobb. Arbetsgivarna anställer bara yngre personer". Likadant gäller ibland för yngre arbetssökande när de hamnar i fällan som säger att "jag är 20 år och är för ung. Arbetsgivarna anställer bara äldre personer. Det är ingen större mening att jag söker jobb.

Visst finns risken att man ibland resignerar, men jobbar man på och kanske följer några av ovanstående punkter så kanske man kan undvika en sådan fälla.

Lycka till.

© Klas Hägglund

Det är inte tillåtet att utan tillstånd använda material från denna sida för kommersiellt bruk eller i undervisningssyfte.

Om du är deltagare i ett arbetsmarknads- eller coachingprojekt och på något vis blivit hänvisad detta material, får du gärna kontakta mig på nedanstående mail.

Vill du som coach eller konsult använda material, kontaktar du mig på mail:

klas.hagglund@gmail.com

 

 
 Tillbaka