Tillbaka
 

En julhälsning och en välgångsönskan inför 2009

Först en dikt

Jag vill ha ett jobb att gå till.

Jag vill ha en plats där jag behövs.

Jag vill vara till nytta.

Jag vill ha en meningsfull sysselsättning.

Jag vill använda min utbildning. Varför får jag inte? Jag kan ju hjälpa till. Jag ser ju att jag behövs.

Jag har så mycket tid och så lite att göra.

Låt mig jobba...

Tack till signaturen RRRRR. Hittad på Passagen Debatt 2007-05-30.En kort krönika

Vi rusar mot årets högtid nummer ett, åtminstone borde det vara det för de allra flesta. Nu är det ju inte alla förunnat att få känna den glädje som hör julen till.

Många har det svårt i vårt land. Väldigt många människor har under hösten blivit varslade om uppsägning från sitt jobb. Väldigt många står sedan länge utanför arbetsmarknaden. Många har aldrig fått en chans att sätta sin fot på den svenska arbetsmarknaden. Många har förlorat sitt arbete på grund av att man inte längre klarar av att vara kvar i jobbet. Många kommer att bli "friskförklarade" av försäkringskassan, men har inga arbetsuppgifter som de kan utföra hos sin gamla arbetsgivare och ska därför ut på arbetsmarknaden och söka jobb.

Ser vi då några ljus som kan lysa upp den dystra horisonten? Ska vi hoppas på ett nytt år som kan bära med sig några positiva saker?

Ja det måste vi göra. Regeringen satsar flera miljarder kronor för de närmaste åren på bland annat utbildningsinsatser, ökade resurser till arbetsförmedlingen och till förstärkningar på nystartsjobben. Samtidigt vet vi att omställningsavtalen tickar igång i samband med varsel och uppsägningar ute på berörda företag. Sammantaget kan åtgärderna ge många människor en dräglig start i sin nya situation eller nytt hopp till långtidsarbetslösa.

Jag tror även att attityderna i samhället till arbetslösa människor kommer att förbättras. Klimatet måste bli bättre i samband med att så många går utan jobb och när så många arbetsgivare konfronteras med samhällsproblemet. Kan någon sedan förmå rekryterare och intervjuare att förstå den arbetslöse individen som sitter framför honom och ha insikt om att dennes självbild och självförtroende inte är på topp, blir mycket vunnet. Kanske att man då kan göra avkall på kravet att det ska lysa energi, vilja och självförtroende om en arbetslös som kommer på anställningsintervju och som ska konkurrera med en hel hög ombytessökande som har det betydligt bättre förspänt i det avseendet.

Hur lång tid långkonjunkturen kommer att fortsätta "regera" på arbetsmarknaden vet vi inte riktigt, men kom ihåg att efter en djupdykning brukar det vända, även om klättringen upp denna gång kan ta sin tid. Trots att företagen har det kärvt under en lågkonjunktur kommer det ändå att bli nyrekryteringar nästa år och vissa branscher är inte så känsliga för upp- och nedgångar.

Vilka förhoppningar ska vi ha på våra myndigheter som går i arbetsmarknadsservicens tjänst?

Kan vi tro att konsulter och tjänstemän i sin coachingroll nästa år lotsar den arbetssökande fram till ett mål som denne samtycker till?

Kan vi hoppas på att det skapas arbetsmarknadsprojekt som är meningsfulla för myndigheternas kunder, det vill säga de arbetslösa?

Ska vi hoppas att sådana projekt kombineras med meningsfull coaching och inte bara en matchning till jobb (som inte finns)?

Kan vi hoppas att jobb- och utvecklingsgarantin utvecklas till att bli en åtgärd som värderar människan och individen bakom ärendet och akten?

Kan vi tro att vi nästa år ska slippa läsa om småbarnsföräldrar som blir kommenderade att flytta igenom hela landet för att ta ett vikariat?

Ja jag vill tro på en ljus framtid på arbetsmarknaden både för de som coachar och de som ska coachas.

Ändå, till slut handlar det mycket om ditt eget engagemang, din egen ambition och ditt eget ansvar som arbetssökande om det nya året ska ha en ljusning. Du kan inte förlita dig på att någon annan ska göra jobbet åt dig. Om du blir uppsagd, ta snabbt kommandot över din nya situation eller om du är långtidsarbetslös, försök att återfå så mycket som möjligt av kontrollen över ditt liv i största allmänhet och över det som händer dig på arbetsmarknaden i synnerhet. Prova alla möjligheter som ges, stora som små, för kanske kan det finnas en öppning åt dig någonstans där ute.

Tänk om du får känna att det är du själv som matchar dig mot nya mål och att ingen annan aktör gör det.

Men nu hoppas jag att alla som går utan arbete, kan och får känna några dagar av rast och vila från det tuffa jobbet, och samla nya krafter inför det kommande året.

Med dessa ord får jag önska alla som besöker min hemsida en God Jul och ett Gott Nytt År.

© Klas Hägglund, 2008

Bild © Rune Hemström, 2005

 
Tillbaka