Tillbaka
 

Det här med rekrytering är inte helt lätt. Många sätt som det kan gå snett på.

Här jag har skrivit 50 vanliga skäl till att man misslyckas med att rekrytera/behålla rätt personal.

1. Ni letade efter en kopia företrädaren utan att analysera det egentliga behovet.

2. Ni har inte kopplat tjänsten till organisationens mål, så det ni söker är inte vad ni egentligen behöver.

3. Ni skrev kravprofilen innan ni skrev befattningsbeskrivningen (måste självklart vara tvärtom).

4. Ni hade ingen strukturerad intervjumall (Så det blev mer samtal, än att frågor med god validitet).

5. Ni kopplade inte intervjumallen till kravprofilen och befattningsbeskrivningen (så ni ställde helt enkelt inte rätt frågor). 6. Ni ställde inte samma/likvärdiga frågor till alla kandidater (och missade därmed jämförbarheten).

7. Ni gjorde inte en grundlig analys av vilken som var den optimala rekryteringskanalen, annons eller göra en search, eller kanske något annat sätt.

8. Ni gjorde inte en genomlysning av kompetensen internt (Den perfekta kandidaten fanns redan i huset).

9. Ni letar i och för sig med Linkedins recruiterabonnemang, men ni mailar bara kontakterna där istället för att ringa (och den perfekta kandidaten såg ditt mail en månad för sent).

10. Ni letar i och för sig med LinkedIns recruiterabonnemang, men ni mailar standardmail som inte är personifierat till kandidaten (så den perfekta kandidaten känner sig inte lockad eller intresserad)

11. Ni har skrivit en för lång annons (så den personen med rätt kompetens tröttnar och slutar läsa)

2. Ni har inget telefonnummer i annonsen som kandidaterna kan ringa och ställa frågor och där ni kan sälja in er till kandidaten/alt kandidaten kan inte ställa frågor och väljer bort sig själv.

13. Ni annonserar och hoppas att rätt person svarar när ni istället måste söka upp kandidaten och attrahera.

14. Ni har dessutom satt ut annonsen på fel ställe. De kandidater ni söker läser inte just där.

15. Kandidaten kan inte bifoga sitt cv som dokument när hen ansöker, utan måste fylla i ert fyrkantiga formulär (och den perfekta kandidaten pallar inte och skiter i att söka).

16. Formuläret är dessutom låååååååångt och omständligt. Rätta kandidaten slutar fylla i halvvägs.

17. Kandidaterna får ingen tydlig kommunikation om vad som händer i rekryteringsprocessen så den bästa har fallit bort och fokuserat på en annan rekrytering.

18. Ni använder inte tester.

19. Ni använder inte personlighetsanalyser.

20. Ni använder test och personlighetsanalyser med låg validitet/reliabilitet

21. Intervjuaren var inte tillräckligt påläst på vad ni sökte efter och kan inte ställa rätt följdfrågor eller svara på kandidatens frågor. (Hence: Svårt att veta om ni hittar rätt).

22. Ni har en lam annons! (no comments needed)

23. Ni har inte haft bra introduktionsprogram (så den perfekta kandidaten får lång startsträcka och trivs inte helt bra)

24. Den perfekta kandidaten är en kvinna, men henne diskriminerade ni bort pga ni är ett mossigt gubb-företag. 25. Den perfekta kandidaten var 58 år och henne diskriminerade ni bort pga för gammal. (Your loss, losers) 26. Den perfekta kandidaten pratade med en vän som arbetat hos er tidigare. En dålig exit för henne gjorde att hon inte rekommenderar att arbeta hos er 27. Ni betalar för låg lön. 28. Ni har dåliga villkor i övrigt också. 29. Ni har iofs bra villkor, men ni kommunicerar det inte. 30. Ni har för dålig framförhållning och ni måste ta ”första bästa”. 31. Ni har ingen talent pipeline med långvariga relationer till potentiella kandidater. Ni måste börja lite ”från scratch” vid varenda rekrytering 32. Era medarbetare har taffliga linkedinprofiler som gör att den perfekta kandidaten inte blir imponerad av de som arbetar hos er och väljer en annan arbetsgivare. 33. Den perfekta kandidaten sökte aldrig jobbet eftersom hon sökte jobb hos er förra året och upplevde sig oprofessionellt bemött då. 34. Ni har inte i förväg satt datum i kalendern för alla andra- och tredjeintervjuer hos er så processen drar ut på tiden och den rätta kandidaten hoppar av. 35. Ni är inte överens internt om exakt vad ni söker (Förvirring internt och för såväl rekryterare som kandidat). 36. Rekryteraren/rekryterande chef lyckas inte sälja in tjänsten tillräckligt bra till kandidaten. 37. Ni tar er inte tiden att läsa alla ansökningar tillräckligt noga. 38. Ni går på magkänsla. 39. Rekryterande chef ”känner direkt när han hittat rätt”. 40. Den perfekta kandidaten blev inte trevligt bemött i receptionen (och fick genast lite dålig magkänsla för er) 41. Ni satt fem personer i första intervjun och intervjuade den stackars kandidaten (som blev skitnervös och inte kunde visa sin rätta sida). 42. Ni valde bort den perfekta kandidaten för att ni bedömde hen som överkvalificerad. 43. Ni ändrade kravprofilen lite grann mitt i rekryteringsprocessen (varför är det SÅ vanligt?). 44. Ni valde ett rekryteringsföretag för att de ”verkade trevliga och duktiga” utan att göra analys på om de verkligen är rätt för er. 45. Ni gick på rekryterarens säljsnack om att ”våra algoritmer gör att ni träffar exakt rätt kandidater”. (Ytterst få har egna algoritmer!) 46. Ni gick på rekryterarens snack om att ”vi når även passiva kandidater” (Hallå! De har väl bara helt vanliga platsannonser!) 47. Ni har texten ”intervjuer sker löpande” i annonsen. Den betyder i många fall ”vi tar första som är good enough” 48. Ni har inte stämt av förväntningarna hos kandidaten ordentligt, så efter några veckors anställning upplever kandidaten sig besviken på tjänsten. 49. Ni valde bort den perfekta kandidaten för att hen inte kunde just er programvara (utan en annan som är liknande och med facit i hand hade kandidaten lärt sig ert system på 2 dagar) 50. Ni är en bra arbetsgivare, men ni lyckas inte kommunicera det på hemsida/LinkedIn/annonser, etc.

Källa: linus Zackrisson

 

 

 
Tillbaka